Monday, August 18, 2014

ASSALAMUALAIKUM. 

LAMA RASA TAK UPDATE STATUS N CERITA ..
SO TODAY NAK CITER SIKIT KALAU KALAU BLOG AKU NI DI BACA OLEH SEGELINTIR PIHAK YANG BOLEH MENOLONG ORANG ORANG YANG KURANG PELAJARAN YANG INGIN MELANJUTKAN PELAJARAN NAMUN DUIT TIDAK MENCUKUPI DAN JUGA TEMPAT BELAJAR TERLALU JAUH DARI KEDIAMAN MEREKA.

BANYAK INSTITUSI YANG AKU LIHAT UNTUK  REMAJA YANG BERJAYA DALAM PELAJARAN MEREKA, NAMUN KITA TERLUPA AKAN YANG SUSAH DAN JUGA YANG TAK MAMPU MENERUSKAN PELAJARAN MEREKA KERANA FAKTOR2 KUWANGAN DAN JUGA KELUARGA. ATAU YANG GAGAL DALAM PEPERIKSAAN.

MEMANG RAMAI YANG KATA NAK BERJAYA KENA ADA PEMIKIRAN DAN WAWASAN UNTUK MENCAPAI KEJAYAAN. NAMUN MEREKA SELALU TERLUPA AKAN YANG PUNYAI WAWASAN DAN IMPIAN TU NAMUN DARI SEGI KEUWANGAN TAK MENCUKUPI. ADAPUN KERAJAAN BUAT KOLEJ DAN KURSUS UNTUK BERJAYA DALAM KARIER SEPERTI MENJAHIT, BUAT RAMBUT DAN JUGA LAIN2 TAPI SANGAT JAUH DARI SEMUA PENDUDUK YANG SUSAH. CONTOH,
FOKUS CERITA INI DARI PIHAK SAYA DI JOHOR BAHRU. KOLEJ KOMUNITI DI PASIR GUDANG.  KENAPA HARUS BUAT JAUH2 MACAM TU. KENAPA TAK ADA PIHAK YANG CUBA UNTUK MEMBUAT KOLEJ SEPERTI ITU DI TEMPAT LAIN YANG MUNGKIN SENANG UNTUK SEMUA PIHAK KE KOLEJ SEPERTI ITU. 

 BAYANG KAN KITA ORANG KAMPUNG OR ORANG YANG HANYA MAMPU MENYEWA RUMAH ,GAJI PUN CUKUP2 KEJE PAGI PETANG PUN MACAM TU JADI KITA PUN TERPIKIR NAK BERJAYA OR NAK SAMBUNG BELAJAR, NAK JUGAK RASA DUDUK DI MEJA BOS DENGAN TAHAP PENDIDIKAN KITA YANG LOW SETEKAT SPM PULAK KEPUTUSAN CUKUP MAKAN SAHAJA,ATAU ADA YANG IBU BAPA TAK PERNAH HANTAR KE SEKOLAH, DAN KEJE PUN ORANG SEKARANG PANDANG HANYA KEPADA SIJIL SEPRTI DIPLOMA, DEGREE,MASTER.PHD.
 DENGAN EKONOMI YANG MEROSOT, KAIS PAGI MAKAN PAGI KAIS PETANG MAKAN PETANG . TAK TAHU KE KITA ADA ORANG2 YANG INGIN BERJAYA NAMUN KALAU DUIT TAK ADA PELAJARAN TAK TINGGI GAJI HANYA CUKUP2 MAKAN TAK KEJE TAK ADA DUIT APA KAH AKAN JADI ADAKAH ORANG2 MACAM NI AKAN TERUS JADI MISKIN DAN DINA DAN TAK LAYAK UNTUK BERSEKEDUDUKAN DENGAN ORANG YANG BERPELAJARAN TINGGI.

TOPIK NI SAYA BUKAK KERANA MUNGKIN SAYA JUGA SALAH SEORANG DARI ORANG YANG KURANG PELAJARAN WALAU RUPA ADA TAPI PELAJARAN ITU PENTING KERANA SAYA ATAU ORANG YANG SAMA NASIB MACAM SAYA INI BUKAN LA SEORANG YANG SENANG UNTUK JADI SENANG.. CUMA NASIB SESEORANG TU TAK SEMUA NYA SEINDAH DAN SAMA DENGAN NASIB ORANG YANG LEBIH BERTUAH. 

SO THAT IT, JUST BAGI PENDAPAT SUPAYA KITA YANG SUSAH DAN TAK BERPELUANG MACAM ORANG YANG LEBIH BERTUAH DARI KITA. HOPE SANGAT ADA YANG BACA DAN CUBA BUAT SESUATU PASAL BENDE NI.

No comments: